Route

“Wherever you go, go with all your heart!”
Confucius

Veel pelgrims maken een planning op in dagetappes van start tot aankomst. Aangezien hier echter zo goed als altijd van afgeweken wordt, heb ik enkel de eerste 5 dagen op voorhand netjes opgedeeld (zie kaartje 1). Deze aanlooproute zal me via Lummen, Averbode, Scherpenheuvel en Aarschot tot Leuven brengen. Tijdens deze eerste 4 dagen van mijn tocht, zal ik bij vrienden blijven overnachten.
Vanaf Leuven ligt de route wel vast, maar worden stop- en slaapplaatsen en etappelengtes de dag zelf of ervoor beslist. Tijdens deze vijfde etappe wandel ik van Leuven naar Hoegaarden, waar ik midden op de eerste echte pelgrimsroute terecht kom...
Afstand aanlooproute = 118km

Vanaf Hoegaarden zal ik de Via Monastica volgen (zie kaartje 1) die loopt van ’s Hertogenbosch, via Vessem, de norbertijnenabdij van Postel, de abdijen van Tongerlo en Averbode, Zichem, Scherpenheuvel (of Diest), Budingen, Zoutleeuw, de vroegere abdij van Hélécine en Jodoigne naar Namen. Na Namen loopt de Via Monastica door de Maasvallei via de abdij van Leffe, Hastière en Givet naar Hierges en vervolgens via Olloy en Oignies naar haar eindpunt in Rocroi.
Afstand Via Monastica = 108km
Totale afstand = 222km


Vanaf Rocroi zal ik de Via Campaniensis (kaartje 2) volgen die via Reims en Troyes naar Vézelay leidt. Deze "Weg door de Champagnestreek" was in de Middeleeuwen de natuurlijke voortzetting van de Via Monastica voor reizigers uit Noord-Europa om de Champagne met zijn grote jaarmarkten te bezoeken. Pelgrims op weg naar Santiago die via de Champagnestreek in Vézelay wilden komen, namen eveneens deze weg omdat dit de veiligste route was.
Afstand Via Campaniensis = 390km
Totale afstand = 612km

Na Vézelay volgen de meeste pelgrims de Via Lemovicensis (van Vézelay via Nevers/Bourges, de Limousin en Périgueux de oversteek van de Dordogne en de Garonne, door de bossen van Les Landes naar St Jean Pied de Port) verder naar het zuidenwesten tot aan de voet van de Pyreneeën. Ik heb er echter voor gekozen verder zuidwaarts door te steken naar Le-Puy-en-Velay. Deze route (kaartje 2) combineert voornamelijk de GR 13 en de GR 3 en is geen "officiële" pelgrimsroute, al wordt deze verbindingsweg wel populairder de afgelopen jaren.
Afstand doorsteek Vézelay tem Le Puy = 450km
Totale afstand = 1062km


Vanaf Le Puy-en-Velay zal ik de Via Podiensis volgen (kaartje 3). Deze Verbindt Le Puy-en-Velay via Conques, Figeac, Cahors en Moissac, Condom met St. Jean Pied de Port en is ontstaan ongeveer ca. 950 na Christus. Het zou de mooiste (maar ook de drukste) pelgrimsroute door Zuid-Frankrijk zijn. Vooral dan het traject door het zuidelijke deel van het Massif Central waar je voortdurend tussen 1000 en 1300 m hoogte over een plateau verder trekt.
Afstand Via Podiensis = 750km
Totale afstand = 1812km


Vervolgens vervolg ik mijn tocht via de Camino Frances, die loopt van St-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk, over de Pyreneeën, naar Santiago de Compostela en voor pelgrims die niet van het Iberisch Schiereiland komen de meest gebruikte en bekendste route is. De Camino Frances voert langs bekende Spaanse pelgrimsplaatsen als Pamplona, Puente la Reina, Leon, Burgos en Cruz de Ferro naar Santiago de Compostela.
Afstand Camino Frances = 800km
Totale afstand = 2612km


Santiago de Compostela is echter nog niet het eindpunt want veel pelgrims trekken vervolgens nog 3 dagtochten door naar Finisterre. Deze korte Camino is de enige pelgrimsroute die in Santiago de Compostella begint. Finisterre wat letterlijk het einde van de wereld in het Latijn betekent was de plaats waar de apostel Jacobus voor het eerst voet aan land zou hebben gezet op het Iberische schiereiland. Door de eeuwen heen was het dan ook gebruikelijk voor vele pelgrims om na korte rustpauze in Santiago de Compostella de tocht te hervatten, om ook deze mythische plek te bezoeken. Hier aangekomen verbranden ze dan vaak ritueel hun kleren, een traditie die ook vandaag de dag nog levendig is.
Afstand Camino Finisterre = 88km
Totale afstand = 2700km


UPDATE NA TOCHT

Uiteindelijk heb ik inderdaad bovenstaande route gevolgd tot net na Santiago de Compostela. Ik kwam hier aan na 120 dagen wandelen en na 2679 kilometer afgelegd te hebben. Hierna ben ik nog naar Finisterre doorgewandeld, maar niet zonder eerst langs Muxia te passeren. De reis naar Muxia duurt doorgaans drie dagen (circa 80km) en de etappe van Muxia naar Finisterre telt dan nog ongeveer 30 kilometer. De dag nadien heb ik de bus terug naar Santiago genomen om te beginnen aan het laatste deel van mijn avontuur op het Iberisch schiereiland.

Na mijn tweede doortocht in Santiago ben ik richting Portugal en Porto beginnen wandelen (aangezien ik hier 10 dagen later het vliegtuig zou nemen). De eerste drie etappes tot Redondela volgde ik de Camino Portugues in tegengestelde richting. Hierna draaide ik af naar de kust en heb ik de Camino Portugues por la Costa, oftewel de Kustroute genomen. Uiteindlijk heb ik de Galicische kust gevolgd tot en met A Guarda. Hier heb ik de overzetboot naar Portugal genomen. Uiteindelijk ben ik via de Portugese stranden gewandeld tot Povoa de Varzim, de eerste voorstad van Porto, en hier heb ik de metro naar het centrum van Porto genomen. In totaal had ik in Povoa de Varzim 3000 kilometer afgelegd. 

Enkele dagen later nam ik het vliegtuig naar Charleroi en brachten mijn ouders me na een hartelijk weerzien met de auto naar Leuven. Van hieruit heb ik wederom via vrienden in Aarschot, Schulen en Hasselt de laatste 100km naar huis opnieuw te voet afgelegd. Op 6 december 2013 kwam ik 's nachts thuis aan na 3100km en 140 dagen stappen. 


Heb je nog vragen over de verschillende routes die je kan volgen richting Santiago de Compostela, aarzel dan niet ze me te stellen. Je kan mijn contactinformatie terugvinden op de pagina Contact in de zwarte balk bovenaan deze pagina :)